Narcotic Drugs & Psychotropic ...

Narcotic Drugs & Psychotropic Substances - Answers

Narcotic Drugs & Psychotropic Substances Quiz Crafted by-

Rahul Das

Assistant Professor

Forensic Science

Vivekananda Global University, Jaipur.


Introduction to Narcotic Drugs & Psychotropic Substances

The word Narcotic is derived from Greek word Narkitos meaning "to be numb" in other words to numb the senses. It is defined as a depressant action on Central Nervous System (CNS), which relieves pain, produces withdrawal signs and symptoms when the drug is stopped. Opium contains about thirty-five alkaloids out of which Morphine is the most important one. Indian Opium contains 2-10% Morphine. For prosecution under Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act 1985 (NDPS Act 1985) only the identification of heroin in brown sugar is required. The complete drug profiling would include identification and quantization of all the components by analytical techniques like micro chemical tests, Enzyme Multiplied Immunoassay Technique (EMIT), Thin Layer Chromatography (TLC), IR Spectrophotometry (IR) etc. Nalline tests and laboratory analysis indicate drug addict. "Addict" means a person who has dependence on any narcotic drug or psychotropic substances. Medicinal cannabis that is medicinal hemp means any extract or tincture of Cannabis. Designer drugs are class of synthetic drugs similar to the controlled drugs synthesized by chemist working in Clandestine Drug Laboratories. Fentanyl analogs, Meperdine analogs and MDMA (3,4 - methylenedioxy) are known class of Designer drugs. 



Let's look at the questions and their answers:


Que 1. The Act which regulates Narcotic Drugs & Psychotropic Substances in India is?

a) IEA

b) NDPS Act

c) Excise Act

d) IPC


Answer - b) NDPS Act


Que 2. Which of the following is not under NDPS Act?

a) Ganja

b) LSD

c) Barbiturates

d) Bhang


Answer - d) Bhang


Que 3. The alkaloid which determines the identity of a Heroin sample is?

a) Codeine

b) Thebaine

c) Morphine

d) Narcotine


Answer - c) Morphine


Que 4. Which of the following is a presumptive test for Cannabis?

a) Gilroy's test

b) Fast Blue B Salt test

c) Marquis test

d) Ferric Salt test


Answer - b) Fast Blue B Salt test


Que 5. The active principle of Cocaine is?

a) THC

b) Cognine

c) Benzoyl ecgonine

d) Morphine


Answer - c) Benzoyl ecgonine


Que 6. Which of the following is a Synthetic drug?

a) Charas

b) Xanax

c) Cocaine

d) Ganja


Answer - b) Xanax


Que 7. The number of packages of drugs which should be collected in cases where more than 100 packages are recovered from a crime scene is/are?

a) All the 100 packages

b) Randomly collect 10 packages

c) Packages equal to the square root of total number of packages

d) Only 1 package


Answer - c) Packages equal to the square root of total number of packages


Que 8. The end colour of Marquis test for Heroin is?

a) Purple

b) Brown

c) Blue

d) Colourless


Answer - a) Purple


Que 9. The active principle present in Charas is?

a) Noscapine

b) Morphine

c) Heroin

d) Tetra-hydro Cannabinol


Answer - d) Tetra-hydro Cannabinol


Que 10. Crack cocaine is composed of

a) Cocaine alone

b) Cocaine & Baking Soda

c) Cocaine & Marking Nut

d) Cocaine, Baking Soda & Marking Nut


Answer - b) Cocaine & Baking Soda


Que 11. 'Fentanyl' is an analogue of?

a) Cannabis

b) MDMA

c) Heroin

d) Ecstasy


Answer - c) Heroin


Que 12. 'Hemp plant' is the common name of?

a) Cannabis

b) Heroin

c) Raw Opium

d) Mescaline


Answer - a) Cannabis


Que 13. Which of the following is a common test for both 'Raw Opium' and 'Heroin'?

a) Marquis test

b) Nitric Acid test

c) Ferric Salt test

d) Zwikker's test


Answer - a) Marquis test


Que 14. Which of the following contains the highest amount of THC?

a) Bhang

b) Ganja

c) Charas

d) Hashish Oil


Answer - d) Hashish Oil


Que 15. The other name of 'Magic Mushroom' is?

a) Alprazolam

b) Allobarbital

c) Psilocybin

d) Phencyclidine


Answer - c) Psilocybin


Share on