DNA Phenotyping

DNA Phenotyping

DNA Phenotyping Quiz Crafted By-

Mani

Scientific Officer

Sherlock Institute of Forensic Science India Pvt. Ltd, New Delhi


Introduction to DNA Phenotyping

Forensic DNA Phenotyping refers to the prediction of appearance traits of unknown sample donors, or unknown deceased (missing) persons, directly from biological materials found at the scene. “Biological witness” outcomes of Forensic DNA Phenotyping can provide investigative leads to trace unknown persons, who are unidentifiable with current comparative DNA profiling. This intelligence application of DNA marks a substantially different forensic use of genetic material rather than that of current DNA profiling presented in the courtroom.

Let's look at the questions and their answer. 


Ques 1. Which human DNA quantitation standard was released by NIST for use in forensic laboratories in 2007?

a) SRM 2372

b) SRM 2513

c) SRM 2317

d) SRM 2732

Answer-a) SRM 2372


Ques 2. The term “stutter” is usually used for DNA fragments that are

a)One repeat unit shorter than the expected band

b)Two repeat units shorter than the expected band

c)Five repeat units longer than the expected band

d)Three repeat units longer than the expected band

Answer- a) One repeat unit shorter than the expected band


Ques 3. STR DNA analysis can help in determining which of the following ? 

a) Age of an individual 

b) Race of an individual 

c) Sex of an individual 

d) Height of an individual

Answer-c)  Sex of an individual 


Ques 4. The rate of migration of DNA within an agarose gel in the gel electrophoresis technique is primarily based on __________. 


a) The volume of the DNA sample loaded 

b) The size of the DNA fragment 

c) The number of DNA fragments 

d) The negative charge of the DNA

Answer-b) The size of the DNA fragment 


Ques 5. Which of the following reagents are used for precipitating DNA ? 

a) Ethanol 

b) Methanol 

c) Chloroform 

d) Phenol

Answer- a) Ethanol 


Ques 6. An uncle is considered to be a ____________ relative of his nephews and nieces. 

a) First degree 

b) Second degree 

c) Third degree 

d) Fourth degree

Answer- b) Second degree


Ques 7. Microsatellites are 

a) Inactivated (methylated) chromosomes 

b) Inactivated (RNA "painted") chromosomes 

c) Repeated short sequences of DNA 

d) Small fragments of DNA

Answer- c) Repeated short sequences of DNA 


Ques 8 The frequency of crossing over between any two linked genes is 

a) Different between males and females. 

b) Determined by their relative dominance. 

c) Proportional to the distance between them. 

d) The same as if they were not linked.

Answer- c) Proportional to the distance between them. 


Ques 9. These markers help in determining disputed paternity between father and son, except

a)Y-STR

b)Autosomal DNA

c) mtDNA

d) ABO grouping

Answer- c) mtDNA


Ques 10 Ultra – violet rays are known to damage DNA on its exposure due to 

a) Breaking of bonds between G and C 

b) Formation of thymine-thymine dimers 

c) Formation of primer-dimer 

d) Extension of non-coding regions 

Answer- b) Formation of thymine-thymine dimers 

Share on