Forensic Analysis of Drugs of ...

Forensic Analysis of Drugs of Abuse

Forensic Analysis of Drugs of Abuse Quiz Crafted By-

Mrinmoy Mukherjee

Team Member

Sherlock Institute of Forensic Science India Pvt. Ltd, New Delhi


Introduction to Forensic Analysis of Drugs of Abuse

Abuse of drugs is associated with numerous medical, social, and legal problems. ‘Drugs of abuse’ testing is therefore an important task in forensic toxicology and related fields. It is generally performed either to confirm an acute drug effect (e.g., in drugged driving) or to monitor drug abstinence (e.g., in workplace drug testing). Besides the conventional biomatrices blood (acute effects) and urine (abstinence testing), oral fluid has become an increasingly important testing matrix, allowing on-site sample collection using dedicated collection devices. Moreover, hair has become an established matrix for long-term drugs of abuse testing. Immunoassays are effective tools for identifying presumptively positive samples in targeted analysis for major drugs of abuse, but positive results require confirmation by more selective and sensitive techniques

Let's look at the questions and their answer. 


Ques 1. Tryptophan test followed by dilution with Hydrochloric acid is used for analysis of

a) Datura

b) Cocaine

c) Opium

d) GHB

Answer – c) Opium


Ques 2. Cocaine Analysis is performed with the help of

a) Vitali’s Test

b) Gold Chloride Test

c) Mandelin’s Test

d) Wagner’s Test

Answer –d) Wagner’s Test


Ques 3. With Barbiturate and Benzodiazepine Abuse and Dependency, sedative intoxication is generally associated with:

a) Slurred speech

b) Uncoordinated motor movements                                               

c) Impairment in attention and memory

d) All of the above

Answer – d) All of the above


Ques 4. Marqui’s Test is useful in analysis of

a) Opium

b) Morphine

c) Oxycodone

d) All of the above

Answer – d) All of the above


Ques 5. Ehrlich’s Reagent is related to the test of

a) LSD

b) MDMA

c) GHB

d) THC

Answer – a) LSD


Ques 6. After consumption of Amphetamine, it can be detected up to the time period of 90 days in which of the following samples:

a) Urine

b) Blood

c) Nails

d) Hair follicles

Answer – d) Hair follicles


Ques 7. NDPS Act is the main law in India concerning the illicit use of Drugs and it came into force in

a) 14 November 2005

b) 14 November 1995

c) 14 November 1985

d) 14 November 1975

Answer – c) 14 November 1985


Ques 8. Effects of barbiturates onset after:

a) 12 hours

b) 8 hours

c) 2 hours

d) 6 hours

Answer – c) 2 hours


Ques 9. Which is true about LD50

a) Dose of a substance to which 50% of animals do not show any response.

b) Dose of a substance which kills 50% of animals exposed.

c) 50% of the dose of a substance which can kill an animal.

d) Dose of a substance which can kill 50 animals.

Answer – b) Dose of a substance which kills 50% of animals exposed.


Ques 10. A person was brought by police from the railway platform. He is talking irrelevant. He has dry mouth with hot skin, dilated pupils, staggering gait and slurred speech. The most probable diagnosis is:

a) Alcohol intoxication                                                      

b) Carbamates poisoning

c) Organophosphorus Poisoning                    

d) Dhatura Poisoning

Answer – d) Dhatura Poisoning

Share on