Forensic Odontology - Answers

Forensic Odontology - Answers

Forensic Odontology Quiz crafted by-

Dr. S. Praveen

Private Dental Practitioner,

Forensic Dental Consultant


INTRODUCTION TO FORENSIC ODONTOLOGY

"TOOTH TELLS THE TRUTH"

Forensic Odontology is a vital branch of forensic science that involves the application of dental knowledge, primarily for identification of human remains. In this field, Forensic Odontologist deals with proper handling, examination, and evaluation of dental evidence, which will be presented in the court of law whenever required. Teeth have been used as tools and weapons since the advent of time, so a Bite mark can be inflicted by the individual during a violent act (such as sexual offences, homicides, child abuse cases, etc.) or it can be present on the accused body in a self-defence act. The arrangement, size and alignment of human teeth are individualistic to each person, this recognition and examination of the bite marks and their subsequent comparison with suspects, may lead to criminal identification.


Let’s look at the questions and their answers:


Que 1. A concordant point constitute:

a) Concordant Feature

b) Concordant Tooth

c) Both A and B

d) None of the above

Answer- c) Both A and B


Que 2. Among the following which is the best source of DNA in incinerated remains:

a) First Molar

b) Second Premolar

c) Unerupted Canine

d) Impacted Third Molar

Answer- d) Impacted Third Molar


Que 3. Forensic odontology primarily involves?

a) Age Estimation

b) Human Identification

c) Bite mark analysis

d) All of the above

Answer- b) Human Identification


Que 4. Error introduced in a dental cast when the measurement values are larger than the true value is?

a) Systemic error

b) Experimental error

c) Discrepancy error

d) None of the above

Answer-a) Systemic error


Que 5. Which of the following is true about palatal rugae?

a) Useful in Crime Scene Investigation

b) Not useful in Necro Identification

c) Species specific

d) Useful in age estimation

Answer-c) Species specific


Que 6. Cheiloscopy can be used as a?

a) Primary evidence

b) Real evidence

c) Digital evidence

d) Circumstantial evidence

Answer-d) Circumstantial evidence


Que 7. The inclusion of which of the following makes The London Atlas of Human Tooth Development and Eruption more sensitive and accurate?

a) All ages are represented

b) Each age is shown at the midpoint of chronologic year

c) Internal hard tissue of developing tooth is considered

d) Radiographic illustration with written description

Answer-c) Internal hard tissue of developing tooth is considered


Que 8. The best parameter for age estimation among the following is:

a) Attrition

b) Secondary dentin formation

c) Root translucency

d) Cemental apposition

Answer-c) Root translucency


Que 9. A successful method for a investigator from a single tooth would?

a) Indicate sex

b) Estimate year of birth and age at death

c) Area the person lived and DNA profile

d) All of the above

Answer-d) All of the above


Que 10. Human bite marks are identified by?

a) Gross Characteristics

b) Class Characteristics

c) Individual Characteristics

d) All of the above

Answer-d) All of the above


Que 11. The preferred technique to collect DNA from the skin is?

a) Single swab technique

b) Double swab technique

c) Triple swab technique

d) None of the above

Answer-b) Double swab technique


Que 12. Factors affecting bite marks on human skin are:

a) Anatomical location

b) Distortion

c) Non- linearity

d) All of the above

Answer-d) All of the above


Que 13. The most accurate method to produce bite-mark overlay is:

a) Computer based method

b) Radio opaque method

c) Hand traced method

d) Xerographic method

Answer-a) Computer based method


Que 14. Distortion that occurs due to the movement of victim and suspect is:

a) Tissue distortion

b) Dynamic distortion

c) Postural distortion

d) Photographic distortion

Answer-b) Dynamic distortion


Que 15. The science of bite mark is questioned by:

a) NAS

b) INTERPOL

c) NCIC

d) NIJ

Answer-a)NAS


Share on