What should Document Examiners...

What should Document Examiners know - Answers

What should Document Examiners know? Quiz Crafted by-
Zadia-Kay Smith
Detective Corporal of Police
Certified Questioned Documents Examiner(CQDE)

Introduction to What should Document Examiners know?
Questioned Document Examination is the examination of documents that are either disputed or linked to a crime. The role of a Questioned Document Examiner is to ascertain the authenticity of a questioned document by using various scientific techniques and methods.  The purpose is to determine if the document is authentic or not and to establish the identity of the author of the given questioned document whenever required. A document with a questionable identity can include a paper being altered, edited, or damaged, it could be a cheque, a printed or typed document, or a Will which is being challenged in the Court of Law.

Let's look at the questions and their answers:

Que 1. What Book is considered the “Bible” of Document Examination?
a) Suspected Documents
b) Jack The Ripper Diary
c) Questioned Documents
d) Albert Osborn
Answer - c) Questioned Documents

Que 2. What is Robert Saudek’s contribution to the field of Document Examination?
a) He conducted researches in Handwriting giving excellent explanation of the development of Handwriting
b) He wrote the Book “Questioned Documents”
c) He is considered the “Father” of Document Examination
d) He helped prevented fraud
Answer - a) He conducted researches in Handwriting giving excellent explanation of the development of Handwriting

Que 3. What case made Handwriting expertise well-known?
a) Jack The Ripper Diary
b) Mormon Forgers
c) Reed Hayes
d) Lindbergh Kidnapping Case
Answer- d) Lindbergh Kidnapping Case

Que 4. Define the term “Burr Striations”:
a) Abrupt changes in direction
b) Skips in the ink line made by a writing instrument
c) Thickness of the ink
d) Inconsistent Writing
Answer- b) Skips in the ink line made by a writing instrument

Que 5. Gooping refers to:
a) Amount of pressure from the writing instrument to the paper
b) Peer Review
c) Phenomenon caused by ballpoint pens when they go around a curve in writing
d) Writing Instrument
Answer - c) Phenomenon caused by ballpoint pens when they go around a curve in writing

Que 6. When testifying in court, the Document Examiner should “attack back”?
a) True
b) False
c) It depends if they know the answer
d) Only if they are asked to
Answer- b) False

Que 7. What is Demonstrative Evidence?
a) Exhibits properly designed to graphically portray the reasons for the expert’s opinion
b) Those produced by the opposing attorney
c) Exhibits similar to those examined by the opposing attorney
d) Exhibits accepted in court
Answer- a) Exhibits properly designed to graphically portray the reasons for the expert's opinion

Que 8. A Document Examiner’s exhibit MUST be generated by him or herself or under supervision?
a) Anyone can prepare exhibits
b) False
c) In exceptional cases
d) True
Answer- d) True

Que 9. What is HARL?
a) Handwriting Analytical Research Legalization
b) Hoffman and Ripper Library
c) Handwriting Analysis Research Library
d) Hauptmann and Ripper Lindbergh
Answer- c) Handwriting Analysis Research Library

Que 10. Document Examiners disagree because:
a) They examine different material
b) They do no compare enough samples of Handwriting
c) They are given disguised exemplars
d) All of the above
Answer- d) All of the above

Que 11. Where should original documents be stored?
a) On a Computer
b) In a cool and dry environment
c) In an area where there is easy access
d) By the client
Answer- b) In a cool and dry environment

Que 12. What do Conservators do?
a) Keep Documents Cool
b) Restore Documents
c) Scan Documents
d) Helps Document Examiners prepare Exhibits for Court
Answer- b) Restore Documents

Que 13. Why should Document Examiners have their work Peer reviewed?
a) It ensures a more unbiased opinion
b) A and C
c) It gives confidence in your opinion
d) To prepare exhibits for court
Answer- b) A and C

Que 14. Describe an Altered Document?
a) Fireproof Document
b) Any type written Document
c) Any Document on which a change is made including Additions, Deletions and Substitutions of material
d) Documents that were destroyed by Fire
Answer- c) Any Document on which a change is made including Additions, Deletions and Substitutions of material

Que 15. State one way you can read under white out?
a) Using a sharp object to scrape off the white out
b) No one can read under white out
c) Add white out to the back of the paper
d) Using a sheet of Acetate
Answer- d) Using a sheet of Acetate

Share on